Katerória

    Magastetők szigetelése

    A cikket több mint 848+ felhasználó tekintette meg
    Ebben a cikkben a magastetők két csoportjáról lesz szó, pontosabban a fűtött tér feletti melegtetőkről és fütetlen padlás feletti hidegtetőkről. A tető sokkal jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak mint pl. a homlokzat, ebből kifolyólag több gond is adódhat vele. Ennek kiküszöbölése érdekében fontos a megfelelő rétegrend kialakítása, a szakszerű kivitelezés és természetesen a minőségi anyagok használata, csak így lehet a leendő tető tartós és gondmentes.
    Szakcikk 848
    tetofedo
    Rendszerünkben van még 650 kivitelező a következő területre Tetőfedő, tetőcserép:

    Magastetők hőszigetelése

    A magastetők hőszigetelésére két fajta megoldás van. Az egyik a szarufák feletti hőszigetelés, a másik pedig a szarufák közötti hőszigetelés, de e két eljárás kombinálása is lehetséges, sőt a szarufák alatti szigetelés is jó megoldás.

    Szarufák közötti hőszigetelés

    A szarufák közötti hőszigetelésnél a szarufák magasságát a hőszigetelő anyag előírt vastagsága és minősége határozza meg. Ennek következtében a szarufák a statikailag szükségesnél nagyobb keresztmetszetűek. További hátránya, hogy a szarufák és a falak mentén hőhíd keletkezik, ami rontja a hőszigetelés teljesítményét.

    Nálunk a szarufák közötti hőszigetelés, ezen belül a két átszellőztetett légréteges magastető a legelterjedtebb szerkezet tetőtérbeépítés esetén. Célszerű korszerű és hőhídmentes szigetelést beépíteni, a gyártó által javasolt rétegrendet betartásával és a már ma hatályos hőtechnikai előírásokkal összhangban. Minél alacsonyabb lambda értékű anyagot építenek be, annál jobban szigetel a termék, így ilyen anyaggal jelentősen javítható a szigetelőképesség, illetve helyhiány esetén csökkenthető a beépítendő vastagság.

    A modern, hőszigetelt, magastetőkre a következő rétegrend jellemző: tetőcserép, cserépléc, ellenléc, alátét héjazat párazáró vagy páraáteresztő fóliával, szigetelés, párazáró, gipszkarton.  A párazáró és a belső gipszkarton burkolat közé további hőszigetelő réteg helyezhető el, amely a szabványok szerint nem haladhatja meg a hőszigetelés teljes vastagságának 1/5-ét. A szarufák alatti kiegészítő hőszigetelés kiváló hely a gépészeti- és a villamossági vezetékeknek. A rétegek ilyen elrendezése nem veszélyezteti a párazáró réteget.

    Szarufák feletti hőszigetelés

    A szarufák feletti hőszigetelés építéstechnikai szempontból a legjobb hőszigetelési módszer, mivel a hőszigetelő elemek, mint egy zárt védősapka egybefüggően kerülnek a teljes tetőfelületre. Ezáltal a szarufák keresztmetszete csökkenthető.

    A rétegrendnél a legfontosabb szabály, hogy a kültér felé haladva a rétegek páraáteresztő képessége növekedjen. Elképzelhetetlen a jó végeredmény a párazáró és páraáteresztő fóliák nélkül. A párazáró és párafékező fóliák nem csak a nagy felületeket, hanem a csomópontokat, áttöréseket is védik a nedvességtől. A párazáró fólia biztosítja a pára kijutását a rétegrend részét képező légrésbe. Ez a légrés vezeti el a héjazat alá kerülő nedvességet, párát, nyáron pedig csökkenti az intenzív napsugárzás hatását.

    A helyes rétegrend a szarufák közötti és alatti szigetelés esetén a következő: a legfelső réteg a héjazat, ami általában cserép, majd a cserépléc következik, ez alatt az ellenléc található. Itt következik az 5-10 cm vastag légrés, majd a páraáteresztő fólia. A fóliát a szarufához kell rögzíteni, az átfedéseket pedig úgy kell megoldani, hogy egy esetlegesen elcsúszott tetőfedő elem esetén beeső víz se kerülhessen a fólia alá. A szarufa alatt egy újabb légrés található, majd a szarufák közötti szigetelés foglalja el helyét. Ezután a burkolat tartószerkezete jön, majd a szarufák alatti hőszigetelés, a belső párazáró réteg és végül a belső burkolat. Látszik, hogy egy korrekt hőszigetelő rendszer 11-11 rétegből is állhat, ám minden rétegnek meg van a maga feladata, ami nélkül a szigetelés nem lesz elég hatékony.

    A bekerülő anyag minősége igen fontos!

    A komfortos lakóterület csak a napsugárzással, csapadékkal, széllel stb. fokozottan terhelt szerkezet gondos tervezésével és kialakításával hozható létre. Ellenkező esetben az emberi szervezetre nézve diszkomfort körülmények (nyári hőség, téli hideg) mellett a tetőszerkezetre veszélyes páralecsapódás is felléphet. Minőségi magastetőnek nevezhető az, amelyik vízzáró külső réteggel, megfelelő hőszigeteléssel, a lehető legalacsonyabb hővesztességgel és párazáró réteggel rendelkezik, amelynek célja a tetőszerkezeten belüli páralecsapódás megakadályozása. Ezért a bekerülő anyag minősége igen fontos!

     

    Tető rétegrend
    Tetőszerkezet részlet ábra

    Ha magastető mellett döntött, vegye fel velünk a kapcsolatot a Daibau.hu weboldalunkon, ahol további tanácsokat is talál a témával kapcsolatban, valamint olyan ajánlattevőket és kivitelezőket, akikkel együttműködünk, és akik válaszolnak kérdéseire és ajánlatkérésére.

    Az árinformációkat kalkulátorunkban tekintheti meg.

    Szakcikk 848
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Tetőfedő, tetőcserép?

    Rendszerünkben van még 650 kivitelező a következő területre Tetőfedő, tetőcserép:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 650 kivitelező a következő területre Tetőfedő, tetőcserép
    10
    0

    DMO Build Kft


    9.2
    0

    Mártai István e.v.


    9.3
    0

    TAKÁCS TETŐDOKTOR Építőipari Szolgáltató Kft


    8.7
    0

    HŐSZIG-GENERÁL Építőipari Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!