Katerória

    Térkő: Mosott betonlapok, gránit kockakő vagy beton tégla?

    A cikket több mint 678+ felhasználó tekintette meg
    A kültéri területek, udvarok, járdák, felhajtók vagy teraszok burkolása során a burkolókövek számos különböző formában és színben kaphatók. A mosott térkő, gránit vagy a beton járdalap alkalmasak az Ön udvarába? Az, hogy melyik burkolattípust válassza, elsősorban az épület stílusától, a burkolt terület méreteitől és a tágabb környezettől függ.
    Szakcikk 678
    terko
    Rendszerünkben van még 613 kivitelező a következő területre Térkő, térkövezés:

    1. Kültéri burkolat

    1.1. Térkő formák

    A burkolólapok lehetnek négyzet, téglalap felületűek, hatszögletűek, különleges alakzatúak vagy több forma kombinációja. De mindig úgy készülnek, hogy többszörössen és egymásra rakhatók legyenek, hogy nagyobb területeket alkossanak. A legkönnyebben beépíthető burkolólapok egyszerű formájúak, például négyzet vagy téglalap alakúak. A forma kiválasztásakor azt is el kell döntenie, hogy a szélek élesek vagy lekerekítettek lesznek. Az éles szélű kockák és lapok szinte látható hézagok nélkül illeszkednek egymáshoz, míg a lekerekítettek közötti illesztések jól láthatóak.

    1.2. Lapok, kockák vagy tömbök vastagsága 

    A térkő lapok, kockák és tömbök méretei nagyon eltérőek lehetnek - általában 10-30 cm-esek, de vannak 60 cm-esek is. A nagyobb darabok előnye a gyorsabb fektetés, bár nehezebbek és drágábbak. Vastagságuk többé-kevésbé szabványos - körülbelül 5 cm.

    1.3. Térkőburkolat anyaga

    A kültéri burkolólapok leggyakrabban betonból készülnek, de lehetnek kőből és fából is. A beton járólapok a legolcsóbbak, de persze választáskor nem csak az ár az irányadó. A burkolat anyagának illeszkednie kell az épülethez, a kerthez és a környezethez, amelyben él. Ha például olyan környéken lakik, ahol a közelben kőkitermelés van, és a ház klasszikus stílusú, nyugodtan használhat helyi köveket. Ha azonban az Ön épülete nagyon modern, és városban lakik, akkor a modern betonburkolat vagy a mosott lapok is megfelelő megoldást jelenthetnek.

    Térkövezés-minták
    A burkolóelemek különböző formában és mintázatban helyezhetők el

    2. Alapfelület előkészítése

    Minden burkolattípushoz fektetés előtt szilárd alapot kell kialakítani. Az alap előkészítése külön figyelmet igényel, ha a felület csúszós. A nem megfelelően előkészített alapú, csúszós burkolatfelület gyorsan elkezd ülepedni. Először is a burkolandó területet 40 cm mélységig ki kell emelni vagy ásni. Ezt követi egy kisebb szemcseméretű, kb. 2 cm-es zúzalékréteg, majd egy általában 25-45 cm-es, nagyobb szemcseméretű zúzott kő réteg. Az ágyás tetejére vízelvezető bélést is kell teríteni, amelyet egy 4 cm-es homokréteg követ. A burkolólapok fektetésekor, ügyelnünk kell arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, szóval hézagokat kell hagyni. Ha elkészült, az illesztéseket homokkal lehet feltölteni, majd a burkolólapokat vibrálólemezzel kell kiegyenlíteni.

    2.1. Térkőburkolat

    A beton burkolólapok olyan vastagok, hogy nyomásállóságuk egyáltalán nem kérdéses. Ami ennél is fontosabb, azaz alap, illetve a térkő tükör előkészítése. Személyforgalom esetén legalább 20 cm vastag kavics- és homokréteget, teherforgalom esetén pedig legalább 30 cm vastag térkő tükörréteget kell készíteni.

    2.2. Járólapok fektetése betonra

    A burkolólapok régi járólapokra vagy betonlapra is fektethetők. A járdalapok betonra fektetése rendkívül egyszerű. Mindössze a betonaljzat megtisztítására, a burkolólapok lerakására és az illesztések kitöltésére van szükség. A betonra fektetett burkolólapok hátránya, hogy szükség esetén a beton megbontása nélkül nem lehet a burkolólapok alatt munkát végezni.

    Gránit kockakő macskaköves út
    A gránit kockakővel igényes minták is kialakíthatók

    3.1. Gránit térkő fektetése

    A nagy formátumú gránitlapok fektetése rendkívül megerőltető munka, ezért jobb, ha ezt a feladatot szakemberekre bízza. A gránitlapok élei gyakran hasítottak és egyenetlenek, ezért nagyon pontos és precíz munkát igényelnek. A kivitelezők először is helyszíni szemlét tesznek, és tervet készítenek a térkő elhelyezéséről, majd az alap kiegyenlítése következik és a jobb tapadás érdekében egy bizonyos bevonatot hordanak fel. A kőlapok vastag ragasztórétegben vannak elrendezve. A térkövek között dilatációs hézagokat alakítanak ki, amelyek hőmérséklet ingadozás hatására lehetővé teszik a tágulást.

    3.2. Gránit kockakő elhelyezése

    A gránit kockakövek olyan erősek, hogy jóval az aszfalt feltalálása előtt utak burkolására használták őket. A gránit kockakövek csak jól tömörített és sík homokos aljzatra helyezhetők. Nyolcszögletű, átlós vagy íves elrendezésűek. Többszínű gránit használata esetén mozaik összeállítása is lehetséges. Manapság az ilyen típusú tömböket leginkább gyalogos övezetek, terek és közterületek burkolására használják, ahol tilos a forgalom, vagy történelmi nevezetességek környékén. A gránit kockakövek nem autós fogalomhoz valók. Ha azonban lekövezi velük az udvart, akkor gond nélkül tud parkolni, a felület pedig évekig, karbantartás nélkül is változatlan marad.

    3.3. Gránit kockakő ára

    Mennyibe kerülnek a gránit kockakő? A gránit kockakő, ismertebb nevén macskakő ára körülbelül 10 000 Ft/m2.

    4. Betonkockák, lapok, tömbök

    A betontömb kiváló minőségű és emiatt jó választás lehet teraszburkolatokhoz. A betontömbök ellenállnak a nedvességnek és a nyomásnak, fektetésük gyors és egyszerű. Telepítés előtt vízelvezető réteget kell készíteni, amelyre egy 20 cm vastagságú, jól tömörített frakcióréteg kerül. Ezt finomszemcsés homokréteg követi, amely kiegyenlítő rétegként szolgál, majd jöhet a végső burkolat fektetése. A térkő előnye, hogy könnyen eltávolíthatók és szükség szerint cserélhetők. A betonlapok lehetnek négy- vagy hatszögletűek, de vannak háromszög alakúak is.

    4.1. Beton térkő kocka ára

    Mennyibe kerülnek a beton kockakővek? A beton térkő kocka ára 3 500 – 10 500 Ft/m2.

    Beton térkő
    A betonkocka tartóssága miatt kiváló választás lehet

    5. Mosott térkő ára és jellemzői

    5.1. Mosott térkő jellemzői

    A mosott betonlapok speciális cementtej mosási eljárással készülnek, hogy felfedjék az anyag belső szerkezetét. A mosott födémek amellett, hogy remekül néznek ki, a betonlapok minden tulajdonságával rendelkeznek, beleértve a kedvező árat is. A mosott térkővel való burkolás ugyanúgy történik, mint a betonlapoké. Méretük általában 40x40 cm.

    5.2. Mosott térkő ára

    Mennyibe kerülnek a mosott térkövek? A mosott lapok ára nagyon kedvező és körülbelül 3000 Ft/m2.

    Mosott térkő
    Ha olcsó és kiváló burkolóanyagot keres, a mosott térkő kiváló választás lehet

    6. Mosott lap, beton tégla és gránit kockakő ára

      Méret  Alkalmazási felület Ár
    Gránit kockakő 5-20 cm Terek, utak, köz- és egyenetlen felületek 10 000 Ft/m2
    Betonlapok, téglák és tömbök minden méretben Minden felületre 3500-10500 Ft/m2
    Mosott térkő 40-60 cm Utak, járdák, kertek, kertek, átjárók 3000 Ft/m2

    Ha úgy dönt, hogy térkövet szeretne, vegye fel velünk a kapcsolatot a DaiBau.hu címen. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint beszállítókat és gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak a keresletekre.

    Az árakról tájékoztató jellegű információkat kalkulátorunkban talál.

    Szakcikk 678
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Térkő, térkövezés?

    Rendszerünkben van még 613 kivitelező a következő területre Térkő, térkövezés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 613 kivitelező a következő területre Térkő, térkövezés
    9.3
    0

    FT-Aszfalt Kft.


    9.3
    0

    EUROKŐ Építőipari és Kereskedelmi Kft


    9.4
    0

    M&M TeleHome Kft.


    10
    1

    STROM ZSOLT E.V.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!