Katerória
    A bitumenes tetőburkolat, illetve a bitumenes zsindely ugyanazon anyag kereskedelmi elnevezése, amelyet egyre gyakrabban használnak különböző típusú épületek burkolására. A zsindely különösen alkalmas kisebb, melléképületek burkolására, míg házak tetején ritkábban fordul elő. A bitumen, amely ennek az anyagnak az alapeleme, természetes és mesterségesen előállított szénhidrogén vegyületek keveréke.
    Szakcikk 406
    bitumen
    Rendszerünkben van még 278 kivitelező a következő területre Lapostető:

    1. Bitumenes tetőfedés

    1.1. Bitumen

    A bitumen fekete, vízálló, sűrű folyadék. A természetes bitumen régóta kihalt élőlények részecskéiből áll, amelyek több ezer év alatt bitumenné, azaz kőolajjá váltak. Általában szakaszos lepárlással választják el a kőolajtól. A bitumenes zsindely vagy cserép bitumenből, üveggyapot rétegből és ásványi adalékanyagból áll. A természetben nem sok bitumenlelőhely található, de nyers kőolajból kinyerhető, elválasztással kitermelhető. Ezt az eljárást nevezik szakaszos lepárlásnak, azaz frakcionált desztillációnak.

    1.2. A zsindely története

    A bitumenes zsindelyt a múlt század elején kezdték burkolatként használni. A zsindely eleinte elsősorban lapostetőn vagy nagyon alacsony hajlásszögű tetőn volt elterjedt, majd a második világháború után bitumenes tetőfedő lemezeket is elkezdtek gyártani. Kezdetben rossz minőségűek, viszont nagyon olcsók voltak, és többnyire segédlétesítmények fedésére szolgáltak; az idő múlásával azonban a minőség és a tulajdonságai is javultak, így a bitumenes lemezek, cserepek ma már teljesen elfogadható anyagnak számítanak a házak burkolását illetően. Bár a zsindelyt még mindig többnyire kisebb épületek fedésére használják, ma már házak ilyen anyaggal történő fedése sem ritka.

    2. Bitumenes tetőfedés - előnyei

    A bitumenes tetőfedés legnagyobb előnye a kis tömeg, mindössze 3 kg/m2, így minden típusú építkezéshez alkalmas: ház, fa előtető, pavilon vagy garázs. A zsindely változatos tetőformákra is felhelyezhető, különböző lejtéssel, 3°-tól akár 90°-ig, és egyenetlen felületeket is lefedhetünk vele. A bitumenes zsindelyek ellenállnak a rossz időjárási viszonyoknak, a mechanikai sérüléseknek és hosszú élettartamúak. Ma különféle formákban, például hódfarkú cserép alakban, de egészen a téglalap alakútól a sokszögűig gyártják, különböző méretekben és színekben (leggyakrabban piros, zöld és barna színben), amelyek nem fakulnak ki az élettartamuk folyamán. Mindezeken felül zsindelytető felhelyezése nagyon egyszerű, könnyű és gyors munka. És végül, de nem utolsósorban ennek az anyagnak az ára is igen alacsony.

    3. Zsindelyezés

    A cserép felhelyezése előtt először ellenőrizni kell, hogy a tetőfelület teljesen száraz-e. Amennyiben száraz a felület, meghatározott helyközönként alátétlemezeket helyezünk el, amelyeket késsel vagy szikével (sniccerrel) vágunk méretre, majd erre kerül a zsindely, amelyről a felesleget szintén az előbb említett szerszámokkal távolíthatjuk el. A zsindely közvetlenül fa zsaluzatra, OSB lapra vagy forgácslapra szegelhető.  Kb. 2-3 cm hosszú, széles fejű réz, horganyzott vagy alumínium szegek használatosak erre a célra. A tetőszegélyeket, gerinceket és ereszcsatornákat speciálisan kialakított elemekből alakítják ki. A tetőgerinc fedéséhez egyesével méretre vágott bitumenes zsindelyeket használnak, és hosszában, úgynevezett duplafedéssel kell befedni a tető ezen részét. A bitumenes zsindely kiváló alternatív megoldást jelent olyan helyeken, ahol a klasszikus cserép elhelyezése nem kivitelezhető.

    tetofedes.jpg

    A bitumenes tetőfedés, ismertebb nevén zsindely nagyon egyszerűen felszerelhető

    4. A zsindely ára négyzetméterenként

    A zsindely ára függ hordozóréteg anyagától, amely lehet tömörített cellulózrost (karton), PVC, vagy üvegszövet, a bitumen vastagságától, a felhordás típusától, zsindelylemez méretétől, alakjától és természetesen a gyártótól is. A zsindely ára átlagosan 2000-2.800 Ft/m2 között alakul, azonban szem előtt kell tartanunk azt is, hogy a színek is befolyásolják az árat.

    Ha kérdése van zsindellyel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint összekötjük önöket az adott téma szakértőivel, gyártókkal, akik a megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Az árinformációkat a „Kalkulátor” menüpont alatt tekintheti meg.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 406
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Lapostető?

    Rendszerünkben van még 278 kivitelező a következő területre Lapostető:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 278 kivitelező a következő területre Lapostető
    9.7
    0

    DAVID-HUNGARY Kft.


    8.8
    0

    PROFI SZIG TEAM KFT2023


    9.3
    0

    HOR és HOR Kft


    9.4
    0

    LEMEZ-BAU Bádogosipari Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!