Katerória

    A konyhapult magassága

    A cikket több mint 1125+ felhasználó tekintette meg
    A konyha a személyes élettérnek olyan helye, ahol sokan idejük nagy részét töltik. Itt készülnek a családi ebédek, a télire való, az édességek a baráti összejövetelekre, vagy csupán „nassolnivalók”. Az ergonómiára kiemelt figyelmet kell fordítani a konyha tervezésénél és felszerelésénél. A munkafelület magasságára vonatkozóan jól meghatározott és tesztelt szabványok vannak, amelyeknek minél több embernek meg kellene felelni.
    Szakcikk 1125
    konyhapult magassaga
    Rendszerünkben van még 291 kivitelező a következő területre Konyhabútor, egyedi konyhabútor:

    1. Vajon a konyhapult magassága annyira fontos?

    Feltehetőleg a konyha takarítása, rendezése vagy tervezése folyamán felmerült a konyhapult kérdése, annak legjobb helyzete és magassága is. A pult ideális magassága egyedi és különleges kihívás a tervezés szempontjából, mivel elérhető, ugyanakkor praktikus kell, hogy legyen mindazok számára, akik mellette dolgoznak. Többéves tapasztalat és a szabványok meghatározására irányuló kutatások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a konyhapult ideális magassága körülbelül 90 cm.

    Ha a konyhapult magassága nem megfelelő, nemcsak kényelmetlen a munkavégzéshez, de kényelmetlen testhelyzetekhez is vezet, amelyek fájdalmasak lehetnek. Ezért a szabványok betartása és az ergonómia kulcsfontosságúak.

    2. A konyhapult magassága és ergonómia

    2.1. Mi az ergonómia?

    Az ergonómia olyan tudomány, amely az emberek és más elemek közötti kapcsolat megértésével foglalkozik. A megfelelő ergonómiai kivitelezés megakadályozza azokat a sérüléseket, amelyek az azonos mozdulatok ismétlése révén alakulhatnak ki. Ezek bizonyos professzionális megbetegedésekhez hasonlóan, idővel egyes betegségek kialakulásához vezethetnek, vagy így akár krónikus betegségek is kialakulhatnak. Az ergonómia célja és értelme éppen ezért kettős: egyrészt az egészség védelme, másrészt a termelékenység növelése.

    2.2. A konyhapult magassága és ergonómia

    A konyhapult magassága kapcsolódik az ergonómiához is, mert csak ha pontosan meghatározzák, akkor teszi lehetővé a kényelmes és könnyű munkavégzést a konyhában. Ha a konyhapult nem elég magas, természetellenes testtartásra, hajlott nyak és háttartásra kényszeríti az embert; sőt, a magas embereknek szó szerint le kell hajolniuk a konyhapult használatakor, ami pedig gerincferdüléshez és fájdalomhoz vezet. Másrészt, ha a konyhapult túl magas, gátolja a rendes munkavégzést és csökkenti az áttekintehetőséget az alacsonyabb emberek és a gyerekek számára.

    A konyhapult magassága ergonómiai szempontból személyre szabott kell, hogy legyen, így téve lehetővé az Ön számára a lehető legkényelmesebb és leghatékonyabb munkavégzést.
    konyhapult ideális magassága
    A nem megfelelő magasságú konyhapult nem csak kényelmetlen, de fájdalmat és hosszantartó betegséget is okozhat a helytelen testtartás következtében

    3. A pult magassága változó

    3.1. A pult magassága régen

    Az emberek évtizedekkel ezelőtt valamivel alacsonyabbak voltak átlagosan, mint ma. Az átlagmagasság lassú, de folyamatos változása hatással volt a bútortervezésre is. A tervezők a méreteket az újonnan kialakult szabványoknak és ergonómiai elveknek megfelelően alakították ki, hogy a magasabb, testesebb emberek is a minél kényelmesebben használhassák a bútorokat és háztartási cikkeket.

    Ha a székmagasság pár évtizede még 42-43 cm volt, akkor ez ma körülbelül 45 cm. Habár ez a két-három centiméteres különbség lényegtelennek tűnik, valójában jelentős különbséget jelent és alkalmazkodást a magasabb emberekhez.

    Az elmúlt években a konyhapult magassága is változott. Több évtizede a munkafelület magassága szabvány szerint 85-87 cm volt, de napjainkban tulajdonképpen 90 cm alatt nincsenek munkalapok. Mind gyakrabban találunk magasabb, 91 vagy akár 92 cm magasságú pultokat.

    3.2. A konyhapult magassága világrésztől függően

    Kétségtelen, hogy „ahány ember, annyi különbség”, így a gyártók és a szakemberek termékeiket a mind nagyobb számú és mind különbözőbb követelményekhez állítják; a bútorokkal ugyanez a helyzet, mert ebben a kérdésben ezek sem képezhetnek kivételt. Másfelől szemmel látható, hogy az ázsiaiak például alacsonyabbak az európaiaknál vagy az amerikaiaknál, aminek következtében a konyhapult is ennek függvényében alakul. Ázsiában a szabványok kissé eltérőek, igazodva az ott élők átlagos magasságához. A konyhapult magassága eszerint nemcsak történelmileg változik, mert változik az emberek magassága, hanem ezzel egyidejűleg a földrajzi hely szempontjából is.

    konyhapult
    A konyhapult magassága alacsonyabb és magasabb személyekhez is alakítható 

    4. A konyhapult ideális magassága

    A konyhapult ideális magassága 90 és 92 cm között van. Ez a szabvány, a konyhabútor bemutatótermekben ezt kínálják. Leggyakoribb a 90 cm-es munkalap magasság, habár az igazsághoz tartozik, hogy az utóbbi években egyre több a 91 és 92 cm magasságú konyhapult. Ez a szabvány az emberek 95%-ának megfelel, ami azt jelenti, hogy egyben a legmegmegbízhatóbb választás is. Figyeljen azonban arra, hogy ez a magasság kissé változhat attól függően, hogy milyen magas a konyhapultot leggyakrabban használó személy. A konyhapult magasságának a beállítása természetesen még egyszerűbb, ha a konyhabútort asztalos készíti az Ön igényei és kívánsága szerint.

    Külön kihívást jelentenek az eltérő korosztályhoz tartozó és különböző testalkatú családtagok, tudniillik szinte lehetetlen mindenki számára ideális magasságú pultot felállítani. Ilyenkor az a szabály érvényes, hogy a konyhapult magasságát az alacsonyabb személyhez kell igazítani, vagy pedig ahhoz, aki a legtöbbet használja a munkafelületet.

    Egy 190 cm magasságú személy számára 92 cm-es pultra van szükség, míg egy 155 cm magassággal rendelkezőnek 89 cm-es konyhapult felelne meg inkább. Minden személy számára munkafelület szempontjából van egy ideális magasság a konyhában, amely lehetővé teszi a megfelelő testtartást és a lehető legkényelmesebb gerinchelyzetet. Az optimális magasság meghatározásánál a személy egyenes helyzetben, könyökben hajlított karral álljon. Le kell mérni a távolságot a padlótól a könyökig, és ebből le kell vonni 10-15 cm-t. Az így kapott eredmény a konyhapult optimálisnak ítélt magassága.

    5. A konyhapult ideális magassága – sajátosságok a számításnál

    A karhossz és a testmagasság aránya nem mindenkinél azonos, így lehetnek különbségek is. Ez azt jelenti, hogy a fent leírt módszer nem mindig a legmegfelelőbb példa a konyhapult magasságának meghatározására. Amennyiben konyhai tevékenységeit szeretné könnyebbé tenni, a munkafelület (amelyen az étel készül) magassága mellett beállíthatja a főzőlap és a mosogató magasságát is. A főzőlap optimális magassága az, amelyik megfelel a hátának, és ez 10-15 cm-rel alacsonyabb a munkafelületnél. A mosogató beépítésénél javasolt, hogy a széle 10 cm-rel magasabb legyen a munkafelületnél.

    Amennyiben új kunyhapultot szeretne otthonába, vagy a már meglévő cseréje mellett dönt, keressen bennünket a daibau.hu oldalon. A témában még több ötletet, tanácsot olvashat weboldalunkon, ahol olyan szolgáltatókat és gyártókat ajánlunk, akikkel együttműködünk. A szakemberek megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról többet megtudhat az árkalkulátor segítségével.

    A daibau.hu csapata segít Önnek

    Szakcikk 1125
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Konyhabútor, egyedi konyhabútor?

    Rendszerünkben van még 291 kivitelező a következő területre Konyhabútor, egyedi konyhabútor:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 291 kivitelező a következő területre Konyhabútor, egyedi konyhabútor
    9.7
    0

    PEGABUTOR Termékgyártó és Forgalmazó Kft


    8.6
    0

    WERK tervező és kiviteleő Kft


    9.2
    0

    BALOGH BÚTOR DESIGN Kft


    9.9
    0

    TECHNOTON Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!