Katerória
    Ha saját ház építésén gondolkodik, rögtön az elején nyilvánvalóvá válik a tervdokumentáció meglétének szükségessége. A kivitelezők készházak széles választékát kínálják, amely az igények többségét lefedi. A tervezők abban is segítenek, hogy a típusház tervek között válogatva minden személy vagy család megtalálja a számára ideális otthont. A típustervek olcsóbbak, mint az egyedi építészeti tervek, és talán úgy tűnik, hogy a rövidebb úton jutunk el oda, hogy saját otthonunk végre elkészüljön; azonban át kell gondolni, mert nem minden az áron múlik. Megmagyarázzuk, hogy miért is gondoljuk így.
    Szakcikk 491
    keszhaz tipusterv.JPG
    Rendszerünkben van még 91 kivitelező a következő területre Építészmérnök, építészet:

    Mint már említettük a családi ház építése előtt építészeti tervre van szükség, amely az építési engedély megszerzéséhez is elengedhetetlen. A projekt nemcsak tervekből és rajzokból, például építészeti tervből áll, hanem helyszínrajzból, mechanikai ellenállásra és stabilitásra vonatkozó kimutatásokból, épületvillamos tervből, építésfizikai tanulmányból és geodéziai felmérésekből is. Továbbá szükség lehet még a zaj- és tűzvédelmi felmérésekre is, sőt építészeti-műszaki dokumentációra, a települési önkormányzat polgármesterének településképi véleményére, szakhatósági állásfoglalásokra, az ügyben érintett ügyfelek nyilatkozatára stb. 

    1. Típusterv családi házakhoz - hol is keressük őket?

    Ötleteket kereshet katalógusokban is, amelyekben hazai cégek által készített készházak kerülnek bemutatásra külföldi megrendelők számára. A befektetési értékelések és a telepítési csomagok, valamint egyéb kínált elemek szintén elérhetők ezeken az oldalakon. Az ilyen projektek vizualizációi általában professzionálisak, csúcsminőségűek, de maga a megvalósítás minősége megkérdőjelezhető, elsősorban azért, mert sok közülük egyáltalán nem található meg hazánkban.

    Az úgynevezett típustervek megtalálhatók gyors kivitelezési projektek formájában. Amatőr vizualizációk, olvashatatlan tervek sok cég honlapján megtalálhatóak, típusház kínálataként. Egyesek a már kész házak projektjeit forgalmazzák típustervként, amit aztán kedv szerint lehet módosítani.

    2. Valójában nem is létezik igazi „típusház”

    Az interneten ötletkatalógusokat kínáló cégek tervezőivel és építészeivel folytatott beszélgetés során gyorsan arra a következtetésre juthatunk, hogy a "típusházak" igazából kívánság és igény szerint módosíthatók, és ami még fontosabb, az adott helyinformáció, területi terv, hozzáférés és domborzati konfiguráció szerint tudjuk formálni. Tehát, ha mindezen változtatások lehetségesek, akkor már nem is típusházról beszélünk.

    Összességében, akkor pontosan mit is tartalmaz a típusház? Először is, ami talán a legfontosabb, az leendő tulajdonosok igényeit és szükségleteit kell, hogy kielégítse. Végül, de nem utolsósorban pedig a helyszín is nagyon fontos. Ebből az következik, hogy nincs olyan ház, amely minden helyszínen mindenkinek megfelelne. Csak bizonyos kritériumok szerint készült projektváltozatok léteznek, amelyeken a gyártó nem változtatna, mert azok a módosítások már nem felelnének meg neki. Ha ezek közül választ, akkor kénytelen lesz kompromisszumot kötni, ami az elképzeléseinket és a kért tartalmat illeti. Általánosan elfogadott, hogy amikor valaki azt mondja, hogy „tipikus családi ház”, az azt jelenti, hogy van benne konyha, fürdőszoba, étkező, nappali, egy vagy több hálószoba; minden szoba megvan, de az emberek, családok nem élhetnek egyformán, mindenkinek más szükséglete van. Az is igaz, hogy bármilyen házat bárhol elhelyezhetünk, de kérdés, hogy az illeszkedik-e a környezetbe, optimális megoldás-e és mindenekelőtt tetszik-e egyáltalán?!

    Egyszóval, ha egy tipikus házprojekt mellett dönt, akkor egy általános típusú építészeti megoldást kaphat, amely tartalmaz minden szükséges elemet, de el kell fogadni a kapott tér kompromisszumos minőségét.

    3. Típustervek: ár az egyedi háztervekhez képest

    Az emberek többnyire az alacsonyabb ár miatt választják a típusterveket. A gazdasági válság mindenkit különféle áldozatokra kényszerített a megtakarítások érdekében, még az ehhez hasonló esetekben is. Egy 100 m2-ig terjedő ház típustervének ára 240 Forint körül van, a 100 m2-nél nagyobb házé pedig 280 Forintól kezdődik. Az ár nem tartalmazza a változtatásokat és módosításokat, valamint a módosított projekt 3D-s megjelenítését.

    Típusház
    Egy tipikus készház

    Ha egy építésztől kérünk ajánlatot egy építészeti tervre az építési engedély megszerzéséhez, legalább 450 ezer Forintot kell számolni. Egy egyedi terv kívánságaink és igényeink szerint körülbelül 400 ezer Forinttal lesz drágább. Ez az összeg kb. 150 m2 homlokzat vakolására vagy a tető felére lenne elég, a befektetés összértékéhez képest, ez az összeg elenyésző, főleg, ha életünk hátralévő részét abban a házban fogjuk tölteni. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, miért is ne építenénk meg saját, egyedi otthonunkat?

    Egyedi családi ház terv
    400 ezer Forint ráfordítás ellenében a ház minden részletében teljesen egyedi lesz és a saját szükségleteink és kívánságaink alapján készül el

    4. Családi házat általában csak egyszer építünk

    Ha egy kicsit jobban belegondolunk, láthatjuk, hogy a legtöbb típusház projektet sebtében, azonnali megoldásként állítják össze; erre utalnak a sarkokkal vagy félkörívekkel teli nappalik, a ruha- és cipőtároló elemek nélküli folyosók, a sötét sarkokkal teli konyhák, és a természetes megvilágítás nélkül hagyott folyosók. A falak csak helyenként vannak egy vonalban. A szobák arányai is rosszak. A fürdőszobák és a hálószobák sok esetben túlméretezettek, míg a gyerekszobák, vagy akár a nappalik kisebbek nem is lehetnének.

    Térjünk vissza még egyszer ahhoz az 400 ezer Forinthoz, amelyet meg szerettünk volna spórolni. A pénz, igazából, az időt jelenti ebben az esetben. Azt az időt, amit az építész az otthon és a kert tervezésébe fektet, így azok teljesen személyre szabottak és megfelelőek lesznek. Az építésszel együtt talán egy olyan új értékhez, megoldáshoz juthatunk el, amit nem négyzetméterben vagy pénzben mérnek.

    Az ún. típusház terv alapján egy-két héten belül kéznél lesz a megoldás. Viszont, gondoljunk csak még egyszer bele, házat csak egyszer építünk az életünk folyamán. Ezért kifizetődőbb, ha nem csak ügyintéző szakértőket és építőmunkásokat, hanem szakértőt is alkalmaz, aki ért a tér rendezéséhez és a lehetőségekből is a lehető legtöbbet hozza ki.

    5. Összehasonlítás: típusház tervek és klasszikus házak, illetve egyedi projektek

      Készházak Klasszikus házak, egyedi tervrajz
    Kivitelező könnyűszerkezetes házak gyártói építész
    Egyedi igények alapján készül? nem vagy részben igen
    A telek feltételeihez igazodik?  nem vagy részben igen
    A terv kidolgozásához szükséges idő nincs néhány hónap
    Építési engedély szükséges szükséges
    Ár 240-280 ezer Forint 450 ezer Forint

    Amennyiben a tervdokumentáció kidolgozásához építészt szeretne alkalmazni, keressen minket és munkatársaink segítenek megtalálni a megfelelő szakembert. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint beszállítókat és gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak minden keresletre.

    Szakcikk 491
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Építészmérnök, építészet?

    Rendszerünkben van még 91 kivitelező a következő területre Építészmérnök, építészet:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 91 kivitelező a következő területre Építészmérnök, építészet
    9.4
    0

    A3 Architect Kft.


    10
    0

    Dudics Építésziroda Kft


    8.8
    0

    Papp András


    9.7
    0

    STRUKTÚRA-BAU-TYP Szerkezetépítő Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!